poniedziałek, 17 grudnia 2012

Dieta Colette Lefort;

Odchudzanie w myśl zasad francuskiej dietetyczki nie opiera się na głodówce, ale jedzeniu wszystkiego z umiarem i w odpowiednich zestawach. Dieta pozwala stopniowo pozbywać się zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo. Zasady tej diety są proste. Zarówno węglowodany, jak i białka możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców (wykluczamy np. wysokokaloryczne banany). Dania przygotowujemy używając jednocześnie olej i margarynę, zamiennie smalec i masło. Do zabielania zup i potraw możemy z powodzeniem używać śmietanę. Według zaleceń dietetyczki podczas stosowania diety dużo pijemy. Do posiłków najlepiej gorzką kawę lub herbatę, natomiast między posiłkami – wodę mineralną. Zabronione są wszelkie sosy, słodycze i alkohol. Przykładowe menu: Śniadanie: sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem) płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa Obiad: ryba pieczona w piecyku lub w folii warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze Kolacja: cielęcina z kabaczkiem z rusztu przesmażone fasolka szparagowa ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz